L’exposició Petromasculinitats s’inaugurarà aquest dissabte 23 de març, a les 19h, a la Sala dels Trinitaris, en el marc del programa d’actes paral·lels del Festival Vilapensa. La inauguració de l’exposició, una producció delBolit - Centre d’Art Contemporani de Girona i organitzada pel Servei de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, comptarà amb la presència del comissari Arnau Horta, els artistes cabosanroque, la regidora de cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Àngels Dalmau, i el director del Festival Vilapensa, Jordi Sàbat.
El títol Petromasculinitats fa referència al concepte encunyat per Cara Dagett, professora de ciències polítiques al Virginia Tech (EUA), segons el qual els combustibles fòssils participen sovint en una sèrie de pràctiques de caràcter autoritari protagonitzades per determinats sectors masculins. Segons l’anàlisi de Dagget, la petromasculinitat és una variant de la hipermasculinitat que es nodreix de tres factors: l’evidència d’una emergència climàtica que reclama mesures urgents, un sistema econòmic dependent dels combustibles fòssils abocat al col·lapse i una comprensió històricament hegemònica de la masculinitat basada en l’autoritarisme que cada vegada mostra més signes de fragilitat. En el diagrama que Dagget ha creat especialment per aquesta exposició i que es podrà veure en un dels laterals de la Sala dels Trinitaris, s’exposa que el conjunt de qüestions que giren al voltant d’aquest concepte és molt ampli i s’estén a través d’un complex entramat de connexions i correspondències. La petjada de la petromasculinitat s’identifica en l’àmbit de la geopolítica, l’economia, la indústria, el treball, la cultura, el clima i el gènere.
La dimensió sonora i eròticosensual de la petromasculinitat
Partint de la relació entre l’Auto-Tune i el petroli, el duo d’artistes sonors cabosanroque, format per Laia Torrents (Vic, 1976) i Roger Aixut (Barcelona, 1975), presenten Petrotuning, una instal·lació que examina la dimensió sonora i eròticosensual de la petromasculinitat. L’Auto-Tune és un efecte digital que s’utilitza per modificar la veu i és una de les principals senyes sonores del trap i altres subgèneres de la música urbana contemporània. Els dipòsits de benzina i els tubs d’escapament que formen par de l’obra Petrotuning recorden les formes voluptuoses dels òrgans sexuals i, al seu torn, suggereixen el caràcter sagrat de les relíquies i les icones religioses.
La dimensió psicoafectiva de la petromasculinitat
D’altra banda, el videoassaig Petrofanàtics de Fèlix Pérez-Hita (Barcelona, 1967) i Andrés Hispano (Barcelona, 1964), realitzat a partir de fragments audiovisuals de pel·lícules, sèries, documentals, videoclips i altres materials obtinguts d’Internet, examina la dimensió psicoafectiva de la petromasculinitat i presenta l’automòbil com una pròtesi identitària al servei d’una inflamada i prepotent performativitat masculina.
En paraules del comissari Arnau Horta (Barcelona, 1977) “aquesta exposició vol posar paraules, imatges i sons a la noció de petromasculinitat i presentar-la com una mirada crítica que resulta molt útil i oportuna en el context de l’actual crisi ecosocial”. L'exposició es podrà visitar a la Sala dels Trinitaris fins al diumenge 21 d’abril en horari de dimecres a divendres de 17 a 20h, dissabtes de 18 a 20h i diumenges de 12 a 14h.
Visites comentades i activitats complementàries
Dissabte 6 d’abril, a les 19h, a la Sala dels Trinitaris està programada una visita comentada per a tots els públics.
Dijous 11 d’abril, a les 19h, a l’Auditori de Vinseum hi haurà el col·loqui Imaginaris fòssils i petromasculinitats, entre el comissari de l’exposició, Arnau Horta, i Jaime Vindel doctor en Història de l’Art i màster en Filosofia y Ciències Socials.
Servei educatiu del servei de mediació artística de l’Ajuntament de Vilafranca. Per accedir-hi cal enviar un correu electrònic a cultura@vilafranca.org