La gira de primavera de la XIV edició de Ciutats Defensores dels Drets Humans ‘Defensem qui defensa’ portarà la setmana vinent Vilafranca del Penedès dues sessions adreçades a joves estudiants de secundària.
L’activista mexicana Sara López oferirà dilluns 15 d’abril una xerrada a l’alumnat de 4t d’ESO de l’Institut Nou de Vilafranca sobre els drets dels pobles indígenes. López és una activista en defensa del territori, la terra, l’aigua, la vida i les comunitats indígenes de Mèxic. Actualment, centra la seva lluita contra la construcció del mal anomenat Tren Maia, un mega projecte que està tenint un fort impacte a la regió i en les comunitats que l’habiten.
La segona de les xerrades serà dimecres 17 d’abril i anirà a càrrec de Catalina Salazar, que s’adreçarà a l’alumnat de l’Escola Municipal d’Art ARSENAL i a l’Institut Milà i Fontanals per parlat de com l’art pot ser motor de transformació social i, en concret, de la música com un mitjà de denúncia i activisme dels Drets Humans. Catalina Salzar va estudiar Ciència Política a Xile i va ser en aquesta etapa universitària que va iniciar el seu activisme en l’àmbit juvenil. Després de llicenciar-se, va decidir conjuminar dues de les seves grans passions: la música, especialment el hip-hop, i les ciències socials. A Social Hip-hop, una organització sense ànim de lucre que fa servir la música per potenciar les habilitats comunicatives, socials i personals, Salazar va trobar la seva primera feina, però també una manera de viure i estar en el món.
Compromís amb els drets humans
L’Ajuntament de Vilafranca participa des dels seus inicis, l’any 2013, en el projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat. Hi participen 28 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global, treballant per fer visible i acompanyar la tasca de les persones i defensores dels drets humans i denunciar la persecució que pateixen, enfortint les xarxes de suport i protecció i millorant el coneixement, la promoció i la defensa dels drets humans entre la ciutadania catalana.
Les defensores i els defensors de drets humans són persones que, de manera individual o col·lectiva, treballen per promoure o protegir els drets humans, principalment a escala local o regional. Contribueixen a l’eliminació efectiva de totes les violacions de drets humans i al desenvolupament de les llibertats fonamentals dels pobles i individus, i a la construcció de societats més justes, tenint com a principis la igualtat, la no discriminació i la dignitat humana. Els eixos temàtics en que basen la seva defensa són la Defensa de la terra i el medi ambient, la Defensa de les dones i el col·lectiu LGTBIQ+, el Dret a la pau, drets civils i polítics, i els Drets de les persones migrades i refugiades.