La meitat dels cellers elaboradors de vi a Catalunya obren portes per fer enoturisme. Així ho apunta l’estudi Wine travel observer, elaborat per l’Escola d’Enoturisme de Catalunya, amb la col·laboració del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya dins del programa Projecta’t. L’estudi ha analitzat 918 cellers elaboradors de Catalunya actius el 2023, i ha localitzat 451 cellers que són visitables: un 49% del total. Aquests cellers ofereixen 1.683 experiències d’enoturisme diferents, durant el 2023.
L’estudi ha estat presentat per part de l’equip de l’Escola d’Enoturisme de Catalunya: Ester Garcia, gerent de l’Institut Municipal de Formació de Vilafranca del Penedès; Gerard Domingo, director; Laura Fontana, orientadora, i el periodista David Jobé, investigador de l’estudi.
ESTUDI EXHAUSTIU A CATALUNYA
És la primera vegada que s’analitzen totes les experiències d’enoturisme que es fan a Catalunya. Fins avui només s’havien estudiat les activitats dels cellers associats a les 9 Rutes del Vi de Catalunya. Wine travel observer ha comptat que un 57% dels cellers visitables forma part d’aquestes rutes, mentre que el 43% restant quedava fora de les estadístiques. Dels 451 cellers visitables s’han analitzat 50 indicadors, i més de 110 noves variables de 102 cellers representatius dels diferents territoris i dels tipus d’empreses, a qui se’ls han fet entrevistes de qualitat personals.
EXPERIÈNCIES D’ENOTURISME EN DETALL
Un 69% dels cellers visitables tenen experiències detallades, mentre que un 31% només indica que estan oberts a visites, sense donar més detall. Al llarg del 2023 s’han comptat que un 65% de les experiències són fixes (s’ofereixen al llarg de l’any) i un 35% són esporàdiques (com la visita especial de verema, un concert, o un mercat de Nadal). En total hem analitzat 582 experiències puntuals. Tot apunta que aniran a l’alça. Els cellers més madurs en enoturisme les necessiten per seguir fidelitzant enter el seus clients, que tornen atrets per noves visites. La visita bàsica no és suficient per seguir fent marca.
10 TIPUS DE VISITES
Del 69% de cellers que detallen com són les experiències, l'estudi analitza atentament el detall què inclou la visita, quant val, quant dura, què es tasta, o quins són els dies i hores que s’ofereixen al públic. Una de les principals conclusions és que falta informació. Wine travel observer també ha descrit 10 tipus de visites (tast, maridatge, gastronomia, expert, natura, aventura, cultura, esport, família i dormir) per analitzar les més vistes.
EXPERIÈNCIES ENOGASTRONÒMIQUES
L’anàlisi de les més de 1.600 experiències d’enoturisme també mostra que un 42% de les activitats són amb tast de vins i gastronomia. Un 26% són visites amb maridatge (formatge, pernil o productes de proximitat), i un 16% amb enogastronomia, que inclouen l’equivalent a un àpat complert amb la visita. Són dades interessants un any abans que Catalunya es converteixi en Regió Mundial de la Gastronomia. Un 12% de cellers que ofereix enoturisme té bar de vins propi; un 10% allotjament; i un 9% restaurant. En canvi, només un 1% de la oferta inclou visita al celler i pernoctació, sent un dels reptes principals allargar l’estada dels enoturistes a cada territori vinícola.
FACILITATS PER A LES RESERVES
Una altra de les conclusions és que el procés de compra d’experiències és millorable. Tenint en compte que la immensa majoria d’activitats s’han de reservar prèviament, un 62% de cellers només permet fer-ho a través de correu electrònic, o de telèfon. El 38% restant té un formulari online, que sovint també equival a un correu. És a dir, que 6 de cada 10 cellers demanen fer reserva prèvia i han de validar posteriorment la visita. Un 23% de cellers permet fer la reserva amb un calendari que ofereix dia i hora tancat. Una altra contradicció és que tot i que el 51% tenen botiga online per servir ampolles de vi, només el 12% ven enoturisme en aquest espai.
PAGAMENT I POLÍTICA DE CANCEL·LACIÓ
L’experiència de compra en general també té molt marge de millora. Wine travel observer ha comptat que un 76% de cellers cobren la visita al final. El 24% demana un pagament per avançat. D’aquets només un 20% té política de cancel·lació especificada. A dia d’avui un 4% de cellers demana reserva prèvia, pagament per avançat, confirmació posterior, i no ofereixen política de cancel·lació.
NECESSITATS FORMATIVES
Un 80% de cellers enquestats reconeix que al llarg de 2024 tindrà necessitats formatives pels treballadors d’enoturisme. Els responsables d’aquest departament diuen que gestió i administració (50%), contactes amb touroperadors (44%), comunicació (27%), guiatge de grups (27%), organització d’esdeveniments (19%) i idiomes (19%) són els apartats més necessaris.
CONTRACTACIÓ LABORAL
Un 67% creu que tindrà necessitat de contactar personal el 2024. Entre els perfils més buscats destaca el guia de turisme, seguit del sommelier, tècnic de turisme, comunicació i administració. El perfil dels professionals de l’enoturisme és cada cop més polivalent. Un 55% de les empreses tenen menys de 10 treballadors, i un 39% menys de 50. Un 94% dels treballadors d’enoturisme han de fer feines que, en una empresa mitjana o gran podrien desenvolupar 8 perfils diferents.
UN SECTOR SENSE SECTOR
L’enoturisme segueix sent un sector difícil de definir. El 75% dels treballadors d’enoturisme estan donats d’alta en el conveni d’elaboració de vins. De cada 10 empleats d’un celler només 1 es dedica a l’enoturisme.
CONCLUSIONS
• L’enoturisme creixerà en experiències esporàdiques i puntuals, en detriment de les fixes. També s’intueix un augment de les visites sense reserva prèvia, especialment en un format de tast sense visita que ja estan oferint alguns bars de vins, amb diferents opcions de tastos tancats.
• L’estudi analitza el paper cabdal de les 9 Rutes del Vi de Catalunya. Tot i que cadascuna és diferent, i avança a velocitats alternatives, es constata la necessitat que s’agrupin en una sola entitat que les unifiqui.
• Basant-nos en la definició que l’enoturisme és un tipus de turisme rural, cultural i gastronòmic, Wine travel observer apunta la necessitat de donar cabuda als més de 40 cellers disseminats per Catalunya, que elaboren vins però no poden formar part de les Rutes del Vi.
• Al mateix temps s’albira la necessitat de buscar protagonisme a les ciutats del vi. Especialment com encaixar les grans capitals de demarcació en un traspàs de visitants interessats en el vi i la gastronomia cap a les zones de producció de vi.
• Una segona fase de Wine travel observer ampliarà a restaurants i allotjaments l’estudi que en una primera fase s’ha fet només a cellers. El primer any ha estat impossible dimensionar adequadament tots els actors implicats.
• L’enoturisme regeneratiu donarà una oportunitat per connectar les comunitats locals amb els visitants, i crear activitats amb l’ecologia, la biodinàmica, o la vida al camp. També resulta clau per ajudar a difondre la lluita contra el canvi climàtic, o la sequera.
SUPORT DE LES ADMINISTRACIONS
L’acte ha comptat amb l’assistència de la directora del Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya, Ariadna Rectoret, i el subdirector Alex Lobaco. Per una banda, Rectoret ha explicat que el programa Projecta’t “neix a partir de la demanda del treballador i la necessitat de l’empresa per adquirir competències a l’hora de mantenir el lloc de treball” i que l’Escola d’Enoturisme “és l’únic lloc on s’ofereix orientació i assessorament en enoturisme al territori català”.
El parlament ha finalitzat amb la intervenció de la Regidora d’Educació, Turisme i Esports de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès, Gemma Romeu, que ha destacat que l’Escola d’Enoturisme “ha pogut oferir suport, formació i serveis per avançar en aquest repte de la professionalització del sector” amb el suport del Consorci per a la Formació. “Encoratjo a seguir treballant i aportar amb l’escola com un aliat per avançar en aquest repte compartit”, conclou.
SOBRE L’ESCOLA D’ENOTURISME
L’Escola d’Enoturisme de Catalunya és una iniciativa de l’Ajuntament de Vilafranca del Penedès i el sector empresarial enoturístic d’àmbit català amb l’objectiu de crear un Centre Sectorial Integrat que ofereixi formació professional, formació ocupacional i contínua dins de l’àmbit del Turisme i l’Enoturisme a tot Catalunya.
SOBRE L’INVESTIGADOR DE L’ESTUDI
David Jobé. Periodista. Professor de Comunicació a l’Escola d’Enoturisme de Catalunya. Cocreador del portal ENOTURISTA. Coautor de l’estudi ENODATA de les xarxes socials dels cellers catalans publicat amb l’INCAVI durant tres edicions.