Quantcast
Channel: Vilafranca del Penedès
Viewing all articles
Browse latest Browse all 171

Engega l’Escola de l’Espectador per apropar els equipaments culturals a la població i promoure nou públic a les arts escèniques

$
0
0

Les regidores de Cultura i d’Educació de l’Ajuntament de Vilafranca, Àngels Dalmau i Gemma Romeu, han presentat avui un nou projecte que s’ha implementat aquest curs escolar anomenat “Escola de l’Espectador”.

Àngels Dalmau ha explicat que des del servei de Cultura s’ha anat fent accions per conèixer més les entranyes dels espectacles com ara les post-funcions, convidar públic a assistir als assajos, organitzar tallers formatius puntuals, fent xerrades, taules rodones, etc. “Aquestes accions, que ajuden a tenir més coneixement de l’espectacle i a gaudir-ne més, parteixen de la premissa que les arts són un mitjà experimental per fomentar vivències enriquidores, d’aprenentatge, de participació i de creixement personal fonamentals per la persona i per la població en general”, ha comentat.

D’aquí neix l’objectiu de seguir dinamitzant i oferint eines per al desenvolupament personal i cultural del públic. Per això aquest curs s’ha fet un pas endavant posant en marxa el que s’anomena l’”Escola de l’Espectador”, que pretén “apropar el teatre Cal Bolet i l’Auditori M. Rosa Juncosa al màxim de població de Vilafranca, promoure nou públic, sobretot juvenil, perquè esdevinguin nous espectadors a qui les arts escèniques els enriqueixin i els ajudin a desenvolupar-se”, ha dit la regidora. Altres objectius són dinamitzar el públic per augmentar la seva fidelització cap als equipaments culturals i que arribi a ser “millor espectador/a” i alhora fer formació i divulgació sobre el món de l’espectacle,  per tal que el públic pugui veure i viure, de primera mà, tot el que passa abans, durant i després de les representacions. “És una manera que els joves puguin conèixer també altres possibilitats laborals vinculades al món de l’espectacle”, ha afirmat la regidora.

3 tallers

El projecte“Escola de l’Espectador” es planteja en diferents fases. Una inicial que és donar continuïtat al què ja es ve fent fins ara, per exemple, amb les Accions per saber-ne més, Matins d’orquestra, Assajos oberts, Xerrades segons temàtica dels espectacles programats, El club de llegir teatre, taules rodones, tallers tècnics, etc.

L’Escola de l’Espectador està finançada per una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per realitzar activitats municipals i d’arts escèniques en l’àmbit de l’ensenyament reglat. És per això que s’inicien aquests tres tallers, únicament dins de l’horari escolar. D’aquesta manera, es converteix en una prova pilot, per tal  d’avaluar els seus resultats i plantejar les següents fases del projecte.

La regidora d’Educació, Gemma Romeu, remarcava la transversalitat del projecte, que dona resposta a les necessitats de diferents col·lectius i ha apuntat que aquest 2024, ha engegat amb tres tallers enfocats al col·lectiu juvenil i en horari lectiu “per fomentar la formació, la sensibilització, l’ocupació, l’aprenentatge i la inserció social, responent a les demandes i necessitats s’han rebut dels Instituts de Secundària de la ciutat i d’alguns col·lectius culturals”.

Romeu ha ressaltat la formació que es fa amb els joves del Programes de Formació i Inserció (PFI) ja que serà “molt útil per a les tasques d’acompanyament emocional, de creixement personal, d’autoconeixement i de descobriment de les pròpies fortaleses i interessos que es fa amb aquests joves”.

 

Tallers de teatre tècnic

Mostrarà la part tècnica d’un teatre. Planificar i executar un espectacle té un abast molt ampli i moltes vegades no som conscients de tota la feina que hi ha al darrera. Aquests tallers d’escenografia, il·luminació, so, vestuari, decoració, estètica, direcció escènica, entre d’altres, pot ajudar els joves a conèixer i engrescar-se en el món de les arts escèniques.

Destinat preferentment a alumnes del IES Milà que realitzen 1r de batxillerat d’arts escèniques i musicals.

Edats: 16 i 17 anys. Total: 22 alumnes.
Horari lectiu: els dimarts de les 12 a les 13.30h. Lloc: Escorxador / teatre.
Total de tallers: 12 tallers
Impartit per la companyia resident la Flyhard.

Tallers d’oratòria

Per aprendre a parlar en públic. L’actuació és una eina magnífica per entrenar les habilitats comunicatives. Per anar de l’emoció a la paraula.

Destinat a alumnes de 1r de Batxillerat dels IES de Vilafranca. Enguany hi participen els instituts Eugeni d’Ors i Alt Penedès, amb un total de 60 alumnes.

Edats: 16 i 17 anys.
Horari lectiu: els dijous, de 9.30h a 11h. Lloc: Escorxador
Total de sessions: 12 sessions
Impartit per la companyia resident la Flyhard.

 

Tallers de clown

Pretén fomentar l’autoconeixement i confrontar-se amb les limitacions mentals i les pors per transitar-les i arribar a conquerir un estat de més presència, autenticitat, llibertat, creativitat i goig.

Destinat a alumnes dels PFIs (Programa de Formació i Inserció)

Edats: de 16 a 19 anys. Màxim 15 alumnes per grup. Beneficiaris un total de 30 alumnes.
Horari lectiu: els dilluns de 8.30h a 10h. Amb un total de 8 sessions. Lloc: la Fassina.
Impartits per Jaime Xicola Rodríguez, com a mestre clown, gestalt, Ioga i Bioenergètica. Amb l’acompanyament de la psicòloga de la Fassina.

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 171

Trending Articles